بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

ummumuhammadmenulis...

17 March 2010

Makanan Berkhasiat Warga Tua Sihat

Makan perlu dengan bijak. Untuk terus sihat kita perlu amalkan tabiat makan yang baik. Ini akan mengurangkan kemungkinan untuk mendapat penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan diabetes.

Di sini saya mahu berkongsi tentang cadangan pemakanan yang baik bagi warga tua. Cadangan ini disediakan oleh Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Walaupun kita masih lagi muda, namun kita juga akan menempuhi zaman emas ini jika dipanjangkan usia.

Badan sihat otak cerdas, Allah pun suka. Dengan kesihatan yang baik, maka ibadah dapat dilakukan dengan sempurna. Oleh itu, mudah-mudahan tip ini dapat memberi manfaat kepada kita bersama.

Contoh sajian sehari untuk warga tua sihat:

1. Sarapan: 1 cawan bubur nasi, 1 cawan sudu makan ikan bilis tumbuk dan 1/2 cawan minuman bersusu.

2. Minum pagi: 1 keping roti mil penuh, 1 sudu teh jem, 1 biji pisang dan 1 cawan minuman bersusu.

3. Makan tengahari: 1 cawan nasi, 1 ketul ayam masak kari, 1/2 cawan sayur bayam, 1 biji limau manis dan air kosong.

4. Minum petang: 1 keping kuih, 1 biji pisang dan 1 cawan teh O.

5. Makan malam: 1 cawan nasi, 1 keping ikan tenggiri masak asam pedas, 1 cawan sup sawi campur tauhu, 1 potong betik dan air kosong.

6. Minum malam: 2 keping biskut krim kraker dan 1 cawan minuman bersusu.

Apabila usia semakin meningkat, maka tulang kita akan cenderung menjadi reput. Oleh itu, untuk mengelakkan masalah ini, ambillah makanan yang kaya dengan kalsium seperti susu rendah lemak, ikan sardin, ikan bilis, tauhu, tempe dan sayur-sayuran yang berdaun hijau.

Ini antara contoh makanan berkhasiat untuk warga tua sihat. Pandai-pandailah kita mengkiaskan untuk menghasilkan contoh-contoh makanan berkhasiat yang lain;-) Selamat berkreatif..